Εμβολιασμός κατά του ανθρωπίνου ιου των θηλωμάτων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΙΟΥ ΤΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Mάρτιος 2013

Εισαγωγή

Τα πρόσφατα αποτελέσματα του εμβολιασμού κοριτσιών κατά του ανθρώπινού ιού των Θηλωμάτων (ΑΙΘ) στα σχολεία της Αυστραλίας πριν 15 χρόνια, το 2007 καταπλήττουν την Ιατρική κοινότητα. Στην Αυστραλία η νόσος του καρκίνου της μήτρας έχει μειωθεί στο 45% και έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί τα κονδυλώματα.Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων απέδειξαν σαν κύριο αιτίο του καρκίνου του οισοφάγου, του πρωκτού και του πέους κατά 40 - 60% των περιπτώσεων οφείλεται επίσης στον ΑΙΘ. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που στην Αυστραλία θα αρχίσουν να εμβολιάζουν και νεαρά αγόρια με το εμβόλιο κατά του ΑΙΘ. Την αγγλική ο ΑΙΘ μεταφράζεται σαν HPV - Human Papilloma virus.

Τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από το ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων πέραν του θανάτου είναι πολλαπλά. Υπογονιμότητα, πρόωρος τοκετός, αποβολές, επιπρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις με υψηλά κόστα, μεγάλη ταλαιπωρία στην υγεία της νοσούσας. Οι επιπτώσεις σε κοινωνικό επίπεδο και στην οικονομία μιας χώρας, στον τομέα της υγείας είναι τεράστιες.

Πρόσφατα οι Σκανδιναβικές χώρες με πρωτοστάτρια τη Σουηδία σχεδίασαν και θα εφαρμόσουν το εμβολιασμό στα σχολεία ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας ενώ στην Αγγλία ήδη εφαρμόζεται τα τελευταία 5 χρόνια. Από όλες τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης εξαιρεμένου της Κύπρου εμβολιάζουν δωρεάν ή /και παραχωρούν δωρεάν το εμβόλιο στις νεαρές γυναίκες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εμβολιασμός του Καρκίνου της μήτρας αποτελεί εξαίρετη μορφή πρόληψης χωρίς να υπάρχει καμιά επιπλοκή ή αντένδειξη. Κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα κινδυνεύει να προσβληθεί από ογκογόνο στέλεχος ΑΙΘ - HPV που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ). Ο κίνδυνος ξεκινά από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας . Υπολογίζεται ότι το 50–80% των γυναικών θα προσβληθεί από HPV λοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 25 ετών. Ενώ ο αριθμός νέων λοιμώξεων μειώνεται με την ηλικία, η πιθανότητα εξέλιξης μιας λοίμωξης σε εμμένουσα αυξάνεται.

Οι παράγοντες υψηλού κινδύνου για μόλυνση με τον ΑΙΘ και ανάπτυξη του ΚΤΜ (καρκίνου του τραχήλου της μήτρας) είναι α) Η ηλικία πρώτης σεξουαλικής επαφής ιδιαίτερα κάτω από 15 χρονών. Β) Πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι. Γ) Το κάπνισμα. Δ) Οτιδήποτε μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα όπως κακή διατροφή, στρες κτλ.

Πρωτογενής και Δευτερογενής πρόληψη

Πρωτογενής πρόληψη αποτελεί ο εμβολιασμός σε υγιή άτομα με σκοπό τη προστασία από την λοίμωξη. Δευτερογενής πρόληψη αποτελούν τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου Pap Test η/και τυποποίηση HPV. Αποτροπή της εξέλιξης της νόσου σε αρχικό στάδιο βοηθά η κολποσκόπιση και η καταστροφή της ζώνης μετάπλασης (ΖΜ) του τραχήλου.

Καθότι η μόλυνση από τον ιό των θηλωμάτων (HPV) είναι μια σεξουαλική μεταδιδόμενη νόσος, το πρόβλημα καθίσταται σαφές και αφορά την σεξουαλική συμπεριφορά του ατόμου. Ο εμβολιασμός εναντίον του καρκίνου της μήτρας δεν προστατεύει από τα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) γι’ αυτό οι νέοι μας πρέπει να μαθαίνουν για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους από την αχαλίνωτη σεξουαλική συμπεριφορά. Οι επιπτώσεις αυτές στην υγεία μπορεί να είναι εφόρου ζωής όπως είναι η μόλυνση από ηπατίτιδα, το AIDS ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κλπ.

Το Ηλιοτρόπιο

Το Ηλιοτρόπιο ένα πρόγραμμα πρόληψης του Καρκίνου του τραχήλου της Μήτρας και του Μαστού, που υπενθυμίζει με SMS μέσω κινητής τηλεφωνίας, ανέπτυξε την πρωτοβουλία και βρήκε χορηγό για να επιχορήγηση το πρόγραμμα εμβολιασμού σε όλες τις μαθήτριες 14 χρονών στην ελεύθερη Κύπρο.

Η ηλικία εμβολιασμού στα 14 έχει επιλεχθεί σαν η καταλληλότερη στον τόπο μας, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των εφήβων πραγματοποιεί την πρώτη σεξουαλική επαφή στην ηλικία των 15 -16 χρόνων. Επίσης στην ηλικία αυτή τα κορίτσια είναι ώριμα και έχουν την απαιτούμενη προπαίδεια να δεχθούν συμβουλές να τις αναλύσουν και να τις συζητήσουν.

Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης ειδικότερα για το ΑΙΘ (HPV) και το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και γενικότερα για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την αντισύλληψη.

Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο πακέτο ολοκληρωμένης ενημέρωσης στον τομέα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε σχέση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τους τρόπους πρόληψης θα επιμηκύνουν και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Ο εμβολιασμός κατά του ΑΙΘ και τα ορθά μέτρα αντισύλληψης θα βοηθήσουν στο έπακρο και θα συμβάλουν τα μέγιστα στη μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από τις προαναφερθείσες νόσους. Επίσης θα συμβάλει τα μέγιστα και καθοριστικά στη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων.