Βιοψία Τραχήλου

http://www.ecca.info/gr/cervical-cancer-prevention
Η βιοψία είναι ένα μικρό δείγμα ιστού, περίπου στο μέγεθος μιας κεφαλής από καρφίτσα, που λαμβάνεται από την αλλοιωμένη περιοχή του τραχήλου. Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν μόνο ένα μικρό τσίμπημα κατά τη λήψη της βιοψίας. Η βιοψία θα σταλεί κατόπιν στο εργαστήριο όπου θα εξεταστεί με το μικροσκόπιο. Μετά τη λήψη της βιοψίας, μπορεί να έχεις μια μικρή αιμορραγία για τρεις ή τέσσερεις μέρες και μπορείς να χρησιμοποιείς σερβιέτες ή ταμπόν. Θα χρειαστούν έως τρεις εβδομάδες για να επικοινωνήσει ο ιατρός μαζί σου για τα αποτελέσματα.
Αποτελέσματα βιοψιών
Αν κάποια αλλοίωση τεκμηριωθεί στη βιοψία θα αξιολογηθεί ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητάς της και μια έκθεση αποτελέσματος θα αποσταλεί στο θεράποντα ιατρό σου. Οι αλλοιώσεις στην τραχηλική βιοψία ονομάζονται Τραχηλική Ενδοεπιθηλιακή Νεοπλασία [Cervical Intraepithelial Neoplasia (CIN)] και βαθμολογούνται ως CIN 1 (ήπια), CIN 2 (μέτρια) και CIN 3 (σοβαρή δυσπλασία).
CIN 1
Ήπιες αλλοιώσεις ανευρίσκονται στη βιοψία. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες με αυτό το αποτέλεσμα δεν θα χρειαστούν θεραπεία καθώς οι αλλοιώσεις αυτές υποχωρούν αυτόματα. Παρόλα αυτά, μερικές γυναίκες θα έχουν ή θα παρουσιάσουν πάθηση στον τράχηλο, η οποία όμως δεν θα χρειαστεί θεραπεία. Η παρακολούθηση λοιπόν του CIN 1 έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτές τις προοπτικές.
Εάν έχεις παραπεμφθεί για κολποσκόπηση λόγω οριακών ή ήπιων αλλοιώσεων στο τραχηλικό επίχρισμα και στη βιοψία σου βρέθηκε CIN 1 τότε υπάρχουν δύο εναλλακτικές μέθοδοι παρακολούθησης:

1. Εάν η κολποσκόπηση είναι φυσιολογική, τότε θα σου συσταθεί επανάληψη του τραχηλικού επιχρίσματος σε έξι μήνες. Αν το επαναληπτικό επίχρισμα είναι:
• Φυσιολογικό – επιστρέφεις στην παρακολούθηση ρουτίνας
• Οριακών ή ήπιων αλλοιώσεων – θα σου συσταθεί επανάληψη του τραχηλικού επιχρίσματος σε ένα χρόνο
• Μέτριων ή σοβαρών αλλοιώσεων – άμεση παραπομπή για επαναληπτική κολποσκόπηση
2. Εάν η κολποσκόπηση καταδείξει χαμηλού βαθμού αλλοίωση, θα σου συσταθεί η επανάληψη της κολποσκόπησης σε έξι μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σου συσταθεί να υποβληθείς σε θεραπεία ώστε να αφαιρεθεί η πάσχουσα περιοχή και να ελαττωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου.
CIN 2
Μετρίου βαθμού αλλοιώσεις ανευρίσκονται στη βιοψία. Αλλοιώσεις που κατατάσσονται στη κατηγορία CIN 2 είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν μακροπρόθεσμα σε βαρύτερη βλάβη ή καρκίνο του τραχήλου. Για το λόγο αυτό στις γυναίκες με το αποτέλεσμα αυτό θα γίνει σύσταση για υποβολή σε θεραπεία ώστε να αφαιρεθεί η πάσχουσα περιοχή και να ελαττωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου.
CIN 3
Σοβαρού βαθμού αλλοιώσεις ανευρίσκονται στη βιοψία. Αλλοιώσεις που κατατάσσονται στη κατηγορία CIN 3 είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου. Για το λόγο αυτό σε όλες τις γυναίκες με το αποτέλεσμα αυτό θα γίνει σύσταση για υποβολή σε θεραπεία ώστε να αφαιρεθεί η πάσχουσα περιοχή και να ελαττωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου.