Κολποσκόπηση

Πηγή: http://www.gynfert.gr/entypa.asp?ent_id=8

Κολποσκόπηση

Τι είναι
Είναι η μέθοδος με την οποία ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος εξετάζει τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας με μικροσκόπιο. Τα σύγχρονα κολποσκόπια έχουν ενσωματωμένη κάμερα με την οποία η ασθενής παρακολουθεί την εξέτασή της σε ιατρική οθόνη (μόνιτορ). Μετά την εισαγωγή του κολποδιαστολέα, εφαρμόζεται ένα ειδικό διάλυμα το οποίο χρωματίζει τις παθολογικές περιοχές. Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας, είναι σχεδόν ανώδυνη (αντίστοιχα με το τεστ Παπανικολάου) και τα αποτελέσματα είναι άμεσα διαθέσιμα.

Πότε συνιστάται
Η κολποσκόπηση είναι συμπληρωματική εξέταση του τεστ Παπανικολάου με σκοπό την έγκαιρη και αξιόπιστη ανίχνευση κυτταρικών αλλοιώσεων. Συνιστάται σε περιπτώσεις παθολογικού τεστ Παπανικολάου, σε παρουσία ιού HPV υψηλού κινδύνου, σε περιπτώσεις παρουσίας κονδυλωμάτων, σε αιμορραγίες μήτρας, σε κλινική υπόνοια τραχηλικής βλάβης, στην μετεγχειρητική παρακολούθηση ασθενών που υποβλήθηκαν σε κωνοειδή εκτομή τραχήλου κλπ.

Αποτελέσματα κολποσκόπησης
Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να προταθεί η απλή επανάληψη του τεστ Παπανικολάου, η λήψη βιοψίας, η κωνοειδής εκτομή τραχήλου (LLETZ), η επανάληψη της κολποσκόπησης, ο έλεγχος του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV-DNA test) ή συνδυασμός των παραπάνω.
Επιπλέον ενδέχεται να συζητηθεί και ο προληπτικός εμβολιασμός κατά του ιού HPV

Τι είναι η βιοψία
Σε ορισμένες περιπτώσεις κολποσκόπησης συνιστάται η λήψη μκροσκοπικού δείγματος ιστού (βιοψίας) από ύποπτες περιοχές που γίνεται με χρήση τοπικού αναισθητικού. Το υλικό της βιοψίας αποστέλλεται σε ειδικό ιστολογικό εργαστήριο και το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο σε 2-3 μέρες.
Μετά τη βιοψία ενδέχεται να παρουσιαστεί ελάχιστη κολπική αιμόρροια για 2-3 μέρες και συνιστάται σεξουαλική αποχή για 1 εβδομάδα.

Κολποσκόπιο Dysis

Τι είναι
Το κολποσκόπιο Dysis χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Δυναμικής Φασματικής Απεικόνισης ενσωματώνοντας ψηφιακή απεικόνιση και σύγχρονη οπτοηλεκτρονική τεχνολογία. Το αποτέλεσμα είναι η δυναμική, αντικειμενική και ποσοτική μέτρηση και καταγραφή του φαινομένου της λεύκανσης μετά τη χρήση διαλύματος οξικού οξέως.

Πλεονεκτήματα
Το κολποσκόπιο Dysis υπερέχει του συμβατικού κολποσκοπίου κυρίως διότι η ανάλυση της εικόνας γίνεται παράλληλα και από ηλεκτρονικό υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος με το κολποσκόπιο. Η ψηφιακή χαρτογράφηση της βλάβης γίνεται αυτόματα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και συνεπώς αυξάνεται η αξιοπιστία και μειώνεται η υποκειμενικότητα της εξέτασης. Επίσης, οριοθετείται αντικειμενικά η βλάβη και αντίστοιχα καθοδηγείται η λήψη βιοψίας ή η έκταση της κωνοειδούς εκτομής ανάλογα με την περίπτωση.
Επιπλέον, καταγράφεται πλήρως η εξέταση (χρονική εξέλιξη του φαινομένου της λεύκανσης, εικόνες του τραχήλου, βίντεο βιοψίας) και αρχειοθετείται ηλεκτρονικά ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθηση της ασθενούς.
Διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες απέδειξαν την υπεροχή του Dysis έναντι της συμβατικής κολποσκόπησης και του τεστ Παπανικολάου.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Dysis Κολποσκόπηση: 11,8
Συμβατική Κολποσκόπηση: 7,9
Τεστ Παπανικολάου: 6,8

Παθολογικό τεστ Παπανικολάου δε σημαίνει ότι έχετε καρκίνο. Είναι απλά μία ένδειξη για επιπλέον εξετάσεις.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η κολποσκόπηση έχει φυσιολογικό αποτέλεσμα ή εντοπίζει μία μικρή αλλοίωση που αντιμετωπίζεται οριστικά με απλό τρόπο.

Το τακτικό τεστ Παπανικολάου σώζει ζωές.

Προσοχή στο κάπνισμα και στη σεξουαλική συμπεριφορά.

Η πλειοψηφία των αλλοιώσεων του τραχήλου προκαλούνται από τον ιό HPV.