ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ;

Μια γυναίκα χρειάζεται κολποσκόπηση όταν το τεστ Παπ δείχνει αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (δυσκαρύωση). Μία στις 10 γυναίκες θα έχει Παπ τεστ που δεν είναι φυσιολογικό. Αυτές οι γυναίκες μπορεί να ωφεληθούν από την κολποσκόπηση, η οποία θα εντοπίσει την έκταση των αλλοιωμένων κυττάρων στον τράχηλο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ;
Είναι μια απλή εξέταση που γίνεται στο ιατρείο. Με τη βοήθεια μεγεθυντικών φακών, ο γιατρός βάφει τον τράχηλο της μήτρας και αναζητά περιοχές που ευθύνονται για τα αλλοιωμένα κύτταρα που έχουν εντοπιστεί στο τεστ Παπ. Αν υπάρχουν εμφανώς τέτοιες περιοχές, ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε μικρές βιοψίες, ώστε να επιβεβαιώσει την έκταση της βλάβης. Οι βιοψίες αυτές δεν πονάνε ή στη χειρότερη περίπτωση η γυναίκα νιώθει ένα μικρό τσίμπημα. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης, μπορεί να χρειαστεί απλή παρακολούθηση ή θεραπεία που γίνεται στο νοσοκομείο.

http://www.babyonline.gr/gynaika/ygeia/pap-test-ti-prepei-na-gnorizeis

Το Παπ - τεστ ή το Τεστ Παπανικολάου πήρε το όνομα του από τον Έλληνα ερευνητή Γεώργιο Παπανικολάου, ο οποίος ανακάλυψε ότι κύτταρα από τα έσω γεννητικά όργανα μπορεί να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για παθολογικές καταστάσεις και κυρίως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Πως γίνεται;
Το τεστ Παπ είναι μια πολύ απλή, εύκολη και ανώδυνη μέθοδος. Γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και μια συνηθισμένη γυναικολογική εξέταση. Εισάγεται ένας κολποδιαστολέας στον κόλπο και υπό άμεση όραση και με τη χρήση μιας ειδικής μικρής βούρτσας και μιας γυναικολογικής σπάτουλας, λαμβάνεται υλικό από το εξωτερικό και την αρχική μοίρα του αυλού του τραχήλου. Το υλικό αυτό στη συνέχεια εξετάζεται από κυτταρολόγο.
Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα κατά κανόνα δεν καθυστερούν και βγαίνουν σε μια-δυο μέρες
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
Συνήθως, συστήνεται ετήσιος προληπτικός έλεγχος αν και ο χρόνος που χρειάζεται ώστε μια βλάβη να εξελιχθεί σε καρκίνο είναι αρκετά χρόνια. Αυτό γίνεται για δύο κυρίως λόγους. Η ευαισθησία του τεστ Παπ είναι σχετικά χαμηλή και κυμαίνεται μεταξύ 60-70% με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός βλαβών να ξεφεύγουν αρχικά αλλά να ανακαλύπτονται σε επόμενα τεστ. Επιπλέον, το ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού που εξετάζεται προληπτικά εξαρτάται από Εθνικά Προγράμματα Υγείας και Ιδιωτικούς Φορείς που ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν σε ζητήματα υγείας. Στην Ελλάδα τα επίπεδα προληπτικού ελέγχου είναι αρκετά χαμηλά και κυμαίνονται στο 20% περίπου. Έτσι λοιπόν, επειδή ο γυναικείος πληθυσμός αμελεί γενικά τον προληπτικό έλεγχο, ορίζεται ένα χρονικό διάστημα το οποίο να μην επιβαρύνει πολύ τον Εθνικό Προϋπολογισμό αφενός και να είναι ασφαλές όσον αφορά την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα χωρίζονται σε κατηγορίες και κατατάσσονται σε φυσιολογικά με ή χωρίς παρουσία στοιχείων φλεγμονής (κολπίτιδας ή τραχηλίτιδας), παρουσία ενδείξεων βλαβών χαμηλής κακοήθειας (Low Grade Squamous Intraepithelial Lesions – LGSIL), παρουσία ενδείξεων βλαβών υψηλής κακοήθειας (High Grade Squamous Intraepithelial Lesions – HGSIL), παρουσία κυττάρων που δεν μπορούν να αξιολογηθούν με ασφάλεια ( Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance – ASCUS), κύτταρα ενδεικτικά κακοήθειας από τον εξωτράχηλο ή τον αυλό του τραχήλου και κύτταρα που που δεν μπορούν να αξιολογηθούν με ασφάλεια από τον αυλό του τραχήλου ( Atypical Glandular Cells)
Τι σημαίνει ένα παθολογικό αποτέλεσμα;
Πολλές φορές ένα παθολογικό αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται σε απλά αίτια όπως για παράδειγμα η ύπαρξη τριχομοναδικής κολπίτιδας. Στις περιπτώσεις αυτές ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το τι πρέπει να ακολουθήσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθεί κολποσκόπηση, εξέταση δηλαδή του τραχήλου υπό μεγέθυνση και διενέργεια κατάλληλων χρώσεων του τραχήλου που μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βλάβες του τραχήλου, ειδικά σε αρχικά στάδια είναι αυτοϊάσιμες σε ποσοστό μέχρι και 80%.