Τεστ που προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Το τεστ δείχνει αν οι γυναίκες διαθέτουν τους επικίνδυνους γονότυπους που τις καθιστούν ευάλωτες στο να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη ασθένεια. Η ακρίβεια της εξέτασης αγγίζει το 99,4%.
Ημερομηνία: 01/02/2009

Πηγή: http://www.skai.gr/news/health/article/109339/Τεστ-που-προλαμβάνει-τον-καρκίνο-του-τραχήλου-της-μήτρας/
Ελπίδες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας γεννά το ιατρικό τεστ που προειδοποιεί για εμφάνιση της νόσου, το οποίο αν και δεν είναι καινούριο, είναι άγνωστο για τις περισσότερες Ελληνίδες.

Το τεστ δείχνει αν οι γυναίκες διαθέτουν τους επικίνδυνους γονότυπους που τις καθιστούν ευάλωτες στο να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Η εξέταση γίνεται με δείγμα από επίχρισμα του τραχήλου και στη συνέχεια γίνεται ανάλυση DNA.

Το τεστ, που ονομάζεται Real Time High Risk HPV, εδώ και μερικούς μήνες γίνεται στο νοσοκομείο Έλενα αλλά δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και κοστίζει περίπου 150 ευρώ.

Η ακρίβεια του τεστ αγγίζει το 99,4%, ενώ η ευαισθησία του στην ποιοτική ανίχνευση των 14 γονότυπων υψηλού κινδύνου φθάνει το 97,5%.

Ο καθηγητής Χάρολντ Τζουν Χάουζεν, νομπελίστας της ιατρικής του 2008 χαρακτήρισε το συγκεκριμένο τεστ, νέο μεγάλο βήμα της επιστήμης.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή κακοήθειας στις γυναίκες παγκοσμίως. Μόνο στην Ευρώπη εντοπίζονται 33.000 νέα περιστατικά το χρόνο.