Γονιμότητα: Το τεστ ΠΑΠ δείχνει HPV: Χρειάζομαι σίγουρα κολποσκόπηση;

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011, 14:03
Η πιθανότητα να έχει εκτεθεί ένα άτομο που είναι σεξουαλικά ενεργό στον ιό HPV είναι αρκετά υψηλή – της τάξεως του 50-70%. Βέβαια, αρκετές γυναίκες δεν θα ενοχληθούν καθόλου από τον ιό, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό θα εκδηλώσει τον HPV υπό τη μορφή κονδυλωμάτων ή αλλοιώσεων στον τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ).

Όταν εμφανίζεται εικόνα HPV λοίμωξης στο τεστ ΠΑΠ, η προσέγγιση του προβλήματος χρειάζεται να είναι πιο εντατική, σε σχέση με την περίπτωση κονδυλωμάτων και μόνο. Αυτό ισχύει επειδή γνωρίζουμε πια ότι ορισμένες γυναίκες που έχουν τον ιό στον τράχηλο της μήτρας τους θα προχωρήσουν να κάνουν σοβαρές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου.

Οι σοβαρές αλλοιώσεις εμπεριέχουν τον κίνδυνο να μεταπέσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Όταν το τεστ ΠΑΠ δείξει HPV αλλοιώσεις, τότε συστήνεται η διενέργεια κολποσκόπησης από εξειδικευμένο γυναικολόγο. Κατά την κολποσκόπηση, ο γιατρός βλέπει τον τράχηλο της μήτρας με μεγεθυντικούς φακούς και έπειτα από τοποθέτηση ειδικών βαφών. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να εντοπίσει τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται τα ανώμαλα κύτταρα του τεστ ΠΑΠ. Επιπλέον, ο έμπειρος κολποσκόπος μπορεί να βαθμολογήσει την έκταση και ένταση των ύποπτων περιοχών.

Αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων με τεστ ΠΑΠ που δείχνει απλώς HPV λοίμωξη η κολποσκόπηση θα αναδείξει ελαφρού βαθμού βλάβες, σε περίπου 15% των γυναικών η κολποσκόπηση θα δείξει πιο προχωρημένες βλάβες από αυτό που εννοεί το τεστ ΠΑΠ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού γνωρίζουμε ότι, ενώ πολλές ελαφριές βλάβες υποχωρούν τελικά από μόνες τους, οι πιο προχωρημένες βλάβες μπορεί να επιδεινωθούν και απαιτούν άμεση θεραπεία.

Συμπερασματικά, ενώ το τεστ ΠΑΠ είναι χρήσιμο για να υποδείξει την παρουσία του ιού HPV στον τράχηλο της μήτρας, δεν αρκεί για να προσδιορίσει με ακρίβεια τη σοβαρότητα των αλλοιώσεων.

Η κολποσκόπηση -με σύνοδες μικρές βιοψίες- βοηθά στην καλύτερη περιγραφή του προβλήματος και στον εντοπισμό των γυναικών με πιο προχωρημένες αλλοιώσεις στον τράχηλο.