Χορτοφάγοι και καρκίνος

Ημερομήνια: 01/07/2009
Πηγή: http://www.skai.gr/news/health/article/122977/Χορτοφάγοικαικαρκίνος
Οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο πιθανό, σε σχέση με όσους τρώνε κρέας, να αναπτύξουν καρκίνο, αν και αυτό δεν ισχύει εξίσου για όλες τις μορφές της θανατηφόρας ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές πανεπιστημίων της Βρετανίας και της Ν. Ζηλανδίας, μεταξύ περίπου 60.000 ανθρώπων, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "British Journal of Cancer", σύμφωνα με το BBC.

Η έρευνα διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, έχουν σημαντικά μικρότερα ποσοστά εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδίως του αίματος, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης, όχι όμως του εντέρου ή της μήτρας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ στο γενικό πληθυσμό το 33% των ατόμων θα εμφανίσουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους, για τους χορτοφάγους το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο στο 29% περίπου.

Ειδικά για τους καρκίνους του αίματος και της λέμφου, οι χορτοφάγοι έχουν περίπου μισές πιθανότητες σε σχέση με τους κρεατοφάγους να εμφανίσουν καρκίνο.

Για το πολλαπλό μυέλωμα, μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών, οι χορτοφάγοι έχουν 75% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας.

Τα ανωτέρω ποσοστά ισχύουν για αυστηρούς χορτοφάγους, που δεν τρώνε ούτε ψάρι.

Στις περιπτώσεις των μη κρεατοφάγων, υπάρχουν μεν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αλλά σε λιγότερο σημαντικό βαθμό.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τις αιτίες που οι καρκίνοι "προτιμούν" τους κρεατοφάγους, αλλά υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι στο κρέας υπάρχουν ιοί και ουσίες που προκαλούν γενετικές μεταλλάξεις ή, εναλλακτικά, τα λαχανικά παρέχουν ειδική προστασία κατά των καρκινικών όγκων ή συμβαίνει ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω αιτιών.

Όσον αφορά τον καρκίνο του στομάχου, οι κρεατοφάγοι έχουν περίπου τριπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου σε σχέση με τους χορτοφάγους και όσους χορτοφάγους τρώνε και ψάρι.