Πρωτεΐνη δείκτης για τον καρκίνο;

Πηγή:http://health.eportal.gr/v6/health/cancer-disease/15703oz_2009032415703.eportal.gr

Μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με την φλεγμονή και την καρδιαγγειακή νόσο ενδεχομένως δείχνει ποιος άνθρωπος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι άνθρωποι που έχουν αυξημένα επίπεδα της C- αντιδρώσας πρωτεΐνη (CRP) εμφανίζουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο κακοήθειας ενώ όσοι ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένες τιμές της CRP διατρέχουν 80% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

Οι Δανοί ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 16 χρόνια περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. Από αυτούς, σχεδόν 1.600 εμφάνισαν καρκίνο, με τις πιθανότητες να είναι αυξημένες κατά 30% για όσους εθελοντές είχαν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης CRP όταν ξεκίνησε η μελέτη. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που εμφάνισαν καρκίνο και είχαν ταυτόχρονα υψηλές τιμές της CRP είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο ή άλλη αιτία.
Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου, 40% των εθελοντών που είχαν αυξημένες τιμές CRP επιβίωσαν. Το αντίστοιχο ποσοστό των καρκινοπαθών που είχαν χαμηλές τιμές της πρωτεΐνης ήταν 70%.

Η πρωτεΐνη CRP έχει ήδη συσχετιστεί σε διάφορες μελέτες με φλεγμονή και καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η φλεγμονή ευθύνεται για καρδιαγγειακό νόσημα ή καρκίνο ή εάν αποτελεί σύμπτωμα αυτών των ασθενειών. Πάντως, υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που πιστεύουν ότι η μέτρηση της CRP θα έπρεπε να συγκαταλέγεται μεταξύ των προληπτικών εξετάσεων.

«Με τη βοήθεια της απλής αυτής εξέτασης θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τον μελλοντικό κίνδυνο που διατρέχει ένας άνθρωπος να εμφανίσει καρκίνο και να συμβάλλουμε έτσι στην πρόγνωση της νόσου», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης δρ. Kristine Allin.
«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να βρούμε την ακριβή σχέση που συνδέει την πρωτεΐνη CRP με τον καρκίνο. Αν και είναι πρόωρα, τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν έναν πιθανό σύνδεσμο μεταξύ της φλεγμονής και του καρκίνου. Ενδεχομένως, η πρωτεΐνη CRP να χρησιμοποιείται στο μέλλον για τον προσδιορισμό των ατόμων που πρέπει να ελέγχονται συχνότερα για καρκίνο», σχολιάζει ο δρ. Eric Winer, από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο για τον καρκίνο Dana-Farber.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Κλινική Ογκολογία» (Journal of Clinical Oncology).