Τα «ψωμάκια» χρήσιμα στην αναδόμηση μαστού μετά τη μαστεκτομή

Ημερομηνία: 20/04/2010
Πηγή: http://www.healthview.gr/Ταψωμάκιαχρήσιμαστηναναδόμησημαστούμετάτημαστεκτομή
Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins έδειξε ότι ο λιπώδης ιστός από τα «ψωμάκια» των γυναικών θα μπορούσε να είναι χρήσιμος στην αναδόμηση μαστού μετά τη μαστεκτομή.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, σε ορισμένες ασθενείς ο μαστός αναδομείται μετά τη μαστεκτομή με χρήση δικού τους ιστού (αντί για εμφυτεύματα), ο οποίος συνήθως λαμβάνεται από την περιοχή της κοιλιακής χώρας.
Ωστόσο, αναφέρει η Dr Ariel Rad, επίκουρος καθηγήτρια κοσμητικής χειρουργικής και πλαστικής και αναδομητικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, κάποιες αδύνατες, με αθλητικό σώμα γυναίκες δεν έχουν επαρκή περίσσεια λίπους και δέρματος σε αυτή την περιοχή για την πραγματοποίηση της επέμβασης.
«Ακόμη όμως και οι γυναίκες με αυτό το σωματότυπο συχνά έχουν κάποια περίσσεια λιπώδους ιστού στην περιοχή μεταξύ ισχίου και οσφύος, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική επιλογή αντί της χρήσης εμφυτευμάτων», δηλώνει η Dr Rad.
Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Microsurgery, έδειξαν ότι η εφαρμογή της πειραματικής αυτής διαδικασίας σε 12 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή οδήγησε σε επιτυχή αναδόμηση του μαστού σε όλες τις συμμετέχουσες.