Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο, ακόμα και όταν καταναλώνεται σε «ασφαλείς» ποσότητες

Δευτέρα, 18 Απρίλιος 2011 10:13
Πηγή: http://www.dentforum.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=70:...
Η κατανάλωση «ασφαλούς» ποσότητας αλκοόλ, κάτω δηλαδή από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, ενώ ο κίνδυνος παραμένει ακόμη και αν διακοπεί εντελώς η κατανάλωσή του, λένε οι ειδικοί.
Νέα έρευνα δείχνει ότι στους άνδρες ένας στους δέκα καρκίνους και στις γυναίκες ένας στους 33 στη Βρετανία προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ - και δυστυχώς οι αριθμοί αυτοί βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Το αλκοόλ ευθύνεται για τουλάχιστον 13.000 περιπτώσεις ετησίως, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του στόματος, του οισοφάγου και του εντέρου.
Η υπερβολική κατανάλωση είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά ορισμένες από αυτές προκαλούνται από κατανάλωση σε επίπεδα χαμηλότερα από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, σύμφωνα με τη διεθνή έκθεση.
Η ερευνήτρια Naomi Allen από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία συμμετέχει στην μελέτη, δήλωσε: «Αυτό ενισχύει υπάρχουσες αποδείξεις ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο, και ότι ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη και με μέτριας ποσότητας κατανάλωση».
Οι ερευνητές παρακολούθησαν εθελοντές σε όλη την Ευρώπη για χρόνια, και σύμφωνα με την Allen «οι άνθρωποι πίνουν ακόμη περισσότερο τώρα και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου σε περισσότερους ανθρώπους, στο μέλλον».
Αναλύθηκαν στοιχεία από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες για να καθοριστεί το ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου που προκαλούνται από το αλκοόλ, και σε ποια επίπεδα κατανάλωσης.
Οι οδηγίες στη Μ. Βρετανία για την κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες είναι τέσσερις μονάδες την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες το πολύ τρεις.
Μία μονάδα ισοδυναμεί περίπου με μισό ποτήρι 175ml κόκκινο κρασί ή ένα ουίσκι.
Η μελέτη εξέτασε άνδρες που έπιναν περισσότερες από τρεις μονάδες και γυναίκες που μιάμιση μονάδα, ημερησίως.
Διαπίστωσε ότι οι άνδρες στη Γερμανία, ήταν πιθανότερο να υπερβαίνουν τις τρεις μονάδες την ημέρα (43,8% του ανδρικού πληθυσμού), ακολουθούμενοι από τους Δανούς (43,6%) και τους Βρετανούς (41,1%).
Μεταξύ των γυναικών, οι Γερμανίδες ήταν πιθανότερο να πίνουν περισσότερο από 1 ½ μονάδα ημερησίως (43,5% των γυναικών), ακολουθούμενες από τις Δανέζες (41%) και τις Βρετανίδες (37,7%).
Το αλκοόλ προκαλεί συχνότερα καρκίνο του φάρυγγα, του οισοφάγου και του λάρυγγα, και ακολουθεί ο καρκίνος του ήπατος.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal και αποτελεί μέρος της European Prospective Investigation of Cancer (Epic) -μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για τη σχέση καρκίνου και διατροφής η οποία ξεκίνησε το 1992- αποκάλυψε επίσης ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος προκάλεσε το 5% των καρκίνων του μαστού στις γυναίκες.
Συνολικά συμμετείχαν 360.000 άτομα, ηλικίας κυρίως 35 έως 70 κατά την έναρξη της μελέτης, οι οποίοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για να διαπιστωθεί πόσοι απ’ αυτούς εμφάνισαν καρκίνο.