Ιστορία

Το Ηλιοτρόπιο άρχισε όταν η Gina το 2004 είχε επισκεφτεί τον ιατρό της Δρ Βασίλειο Τάνο (Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας και Γυναικολόγο Ογκολόγο) και του ανέφερε ότι εκείνη και η φίλη της η Louize ήθελαν να διοργανώσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Επίσης χρησιμοποιώντας τεχνικές προσέλκυσης της προσοχής του κοινού για το θέμα αυτό σκέφτηκαν να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες που κατείχε η Σιγκαπούρη δημιουργώντας τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αλυσίδα από στηθόδεσμους. Αντιλαμβάνονταν ότι αυτή η προσπάθεια θα είχε φυσικά αρχή και τέλος, ο προβληματισμός τους και οι σκέψεις τους στόχευαν πως θα μπορούσαν δράττοντας αυτή την ευκαιρία διαφώτισης να συνεχίσουν την ενημέρωση του κοινού για τη πρόληψη έναντι του καρκίνου. Αυτή ήταν και η ερώτηση που έθεσαν στο Ιατρό. Ο καθηγητής Τάνος διερευνούσε ήδη τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τις εξελίξεις τους στο τομέα της πρόληψης του γυναικολογικού καρκίνου και είχε κάνει και πρόταση εφαρμογής του Ηλιοτροπίου στο Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου το 2003 κάτι όμως που ο σύνδεσμος είχε απορρίψει.

Έτσι η πρόταση του Ηλιοτροπίου ήταν έτοιμη και η Gina και η Louize με χαρά ενέκριναν και υποστήριξαν τόσο το όνομα όσο και το πρόγραμμα για τη πρώτη παγκόσμια «αυτόματη SMS υπηρεσία υπενθύμισης πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου» με την επονυμία Ηλιοτρόπιο. Στόχος είναι ο τακτικός έλεγχος του στήθους και του τραχήλου της μήτρας προσδοκώντας στη περεταίρω μύωση της θνησιμότητας και νοσηρότητας από αυτές τις αρρώστιες. Σε αυτά τα πλαίσια σχεδιάστηκε η εκστρατεία διαφώτισης εναντίον του καρκίνου του μαστού με πάρα πολλές εκδηλώσεις σε κοινότητες, σε σχολεία, σε γυναικείες οργανώσεις κλπ. Με αποκορύφωση στις 30 Απριλίου 2006, διοργανώσαμε στο λιμανάκι της Πάφου με τη στήριξη του Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων Πάφου και της ΑΤΗΚ τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αλυσίδα από στηθόδεσμους προσελκύοντας την προσοχή όλης της Κύπρου για τα μέτρα πρόληψης εναντίον του καρκίνου γενικότερα και ειδικότερα της μαστογραφίας για το καρκίνο του μαστού.

Στη σελίδα αυτή παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες προετοιμασίας και διοργάνωσης συναντήσεων ενημέρωσης.

Εκδηλώσεις και δραστηριότητες

Εκδηλώσεις που οργανώθηκαν με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τη μεγαλύτερη αλυσίθα στηθοδέσμων

Η πρώτη κυρία της Κύπρου, κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, αποδέχεται την οργάνωση στο προεδρικό μεγαρο. Άκουσε πολύ προσεκτικά τους στόχους και τους σκοπούς της αργάνωσης και ευχήθηκε κάθε επιτυχία

Το Ηλιοτρόπιο ενημερώνει τον τύπο για τα σχέδια, τους στόχους και τις δράσεις του

Επίσιμη εκδήλωση για τη δημιουργία της μεγαλύτερης αλυσίδας στηθοδέσμων 30.04.2006

Φιλανθρωπικό Τσάι 2007

Φιλανθρωπικό Τσάι 2008

Φιλανθρωπικό Τσάι 2009

Φιλανθρωπικό Τσάι 2011